En bra arbetsmiljö viktigare än hög lön

Uttråkad2

Bra arbetsmiljö och stimulerande arbetsuppgifter är viktigast. Lön och förmåner hamnar på sjätte plats i rangordningen när svenska arbetstagare ska välja arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från Randstad Employer Brand Research. Detta ger faktiskt en direkt och intressant koppling till föreskriften för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.

Vad arbetstagarna prioriterar stämmer i allt väsentligt med vad föreskriften om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön (OSA) lyfter fram. Betydelsen av en ”bra arbetsmiljö” och vilka faktorer i verksamheten som behöver hanteras. Detta är också långt utöver nödvändigheten att akut minska de galopperande sjukskrivningstalen för psykisk ohälsa orsakat av stress och organisatoriska brister.

På första plats i undersökningens resultat kommer alltså en trivsam arbetsmiljö och på andra plats kommer stimulerande arbetsuppgifter. För kvinnor är en bra balans mellan arbete och fritid det tredje viktigaste attributet. För män kommer trygga anställningsvillkor på delad tredje plats tillsammans med balans mellan jobb och fritid.

Bland unga så är företagets värderingar en avgörande faktor. Hela 96 procent säger att företagets värderingar är avgörande för hur de trivs på arbetsplatsen.

Att arbeta i enlighet med föreskriften OSA är alltså inte bara för att uppfylla vissa lagstiftningskrav. Den betonar vikten av att främja och ett mer proaktivt förhållningssätt för att skapa bra arbetsförhållanden. Den enkla kopplingen är att det också är vad som krävs för att attrahera nya och unga medarbetare!

Läs mer

>>>  Rapporten Randstad Employer Brand Research

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *